Villor | Radhus | Bostadsrättsföreningar

Tips frånluftsvärmepumpar

Bra att veta om frånluftsvärmepumpar

Frånluftvärmepumpar kan installeras i hus med mekanisk ventilation och vattenburen uppvärmning, golvvärme eller radiatorer. Mekanisk ventilation betyder att det är frånluftkanaler som kontinuerligt ventilerar inomhusluften.

Frånluftsvärmepumpen hämtar värme från inomhusluften, ventilationssystemets frånluft, det vill säga den ventilationsluft som ska lämna huset. När ventilationsluften blåser ut ur huset är den uppvärmd och har en temperatur på omkring 20-grader. Det betyder att den innehåller mycket energi. En frånluftsvärmepump tar tillvara den energin och ger antingen bara varmvatten eller både varmvatten och värme till huset.

En fördel som frånluftsvärmepumpen har jämfört med luftvattenvärmepumpen eller luftluftvärmepumpen som hämtar värme ur utomhusluften är att temperaturen på inomhusluften är ungefär den samma året runt. Det betyder att frånluftsvärmepumpen har en jämn verkningsgrad året runt i hela landet.

Efter energikrisen på 1970-talet ställdes högre krav på husens isolering. Husen blev tätare, men det blev problem med fukt och mögel. Därför utvecklades frånluftsventilationen, som är enkel och relativt billigt att installera. Den fungerar så att luft från kök, badrum/toalett och tvättstuga fläktas ut och ersätts av ny luft som kommer in genom ventiler i ytterväggarna. Frånluftsvärmepumpar blev vanliga i nybyggda hus från 80-talet och framåt.

Idag finns det två typer av frånluftsvärmepumpar på marknaden, med eller utan varvtalsreglerad kompressor.

Numera finns frånluftsvärmepumpar med varvtalsreglerade kompressorer och högre effekt. Dessa värmepumpar är effektivare och passar även i hus med högre energibehov. Varvtalsreglerade kompressorer är vanliga på luftluftvärmepumpar, men är nytt för frånluftsvärmepumpar.

Det finns fortfarande nya frånluftsvärmepumpar som har den traditionella typen av kompressor som antingen går för fullt eller är avstängd. Det kallar man en på/av-kompressor. Räkna med att de inte är riktigt lika effektiva som de med varvtalsreglering. De lämpar sig bäst i mindre hus med lågt energibehov, eftersom de har en effekt på bara två kilowatt. Då sparar den mellan 40 och 50 procent jämfört med om huset inte skulle ha någon frånluftsvärmepump utan direktverkande el istället.

Har du ett äldre hus där det är dags att byta ut frånluftsvärmepumpen så måste du tänka på att det kan krävas extra isolering av frånluftskanalen eftersom frånluftvärmepumpar med varvtalsreglering är effektivare. Det är normalt inget problem att isolera frånluftskanalen. Tänk på att om du inte gör det, kan du få problem med fukt och kondens.

För att frånluftsvärmepumpen ska fungera så effektivt som möjligt måste filtren bytas eller rengöras med jämna mellanrum. Det går bra på hösten efter pollenperioden. Ligger huset i en storstad kan du behöva byta eller rengöra filtren oftare än om du bor på landet. Följ tillverkarens instruktioner. Tänk på att priserna för nya filter kan variera mycket.

Nya frånluftsvärmepumpar har oftast en låg ljudeffektnivå. Bäst är att ha så låg lufthastighet som möjligt i ventilationskanalerna, vilket gör att bullret minskar. Frånluftsvärmepumpen behöver dock ett minimiflöde för att få bästa verkningsgrad. Det som kan orsaka buller är dåliga ljuddämpare och felaktig montering samt för trånga kanaler som är dåligt isolerade. En stor mängd luft som trycks genom trånga kanaler ger hög ljudnivå. Trycks samma mängd luft genom större kanaler låter det inte alls. Även vibrationer från felaktigt monterade aggregat kan ge oönskade ljud.

Injusteringar och inställningar av frånluftsvärmepumpen och ventilationssystemet är mycket viktiga både för att hålla nere energianvändningen och för att få så bra inomhusluft som möjligt.

Smutsiga filter ökar tryckfallet och då stiger energianvändningen.

Att byta eller rengöra filter regelbundet är viktigt, både för att hålla nere energianvändningen och för att få bra inomhusluft.

FAQ om frånluftsvärmepumpar

Panntrycket skiljer sig lite i förhållande till hur varmt eller kallt systemet är. Om trycket sjunker utan att återhämta sig, prova att fylla på till normalvärdet(se manual). Om trycket återigen sjunker….

Det vanligaste orsaken till att utetemperaturen på pannan skiljer sig från andra termometrar är att utegivaren till pannan är placerad så att solen kommer åt att påverka. Normalt skall utegivaren vara placerad i nord-nordvästlig riktning.

Är temperaturskillnaden större än några grader?

Olika modeller har olika lösningar på hur man ställer in temperaturen men det som är av betydelse är följande:

  • Värmekurvan
  • Rätt inställda termostater
  • Panntryck
  • En rättvisande utomhusgivare.

 

Konsultera din värmepumps manual för en detaljerad beskrivning.

  • Har ett larm löst ut? Konsultera Manualen för åtgärd.
  • Är alla radiatorer kalla. eller bara några? Om det bara är några är pannan oskyldig.
  • Vad visar utomhusgivaren? Pannan agerar efter den angivna temperaturen. Är den fel så agerar pannan fel.
  • Kontrollera att panntrycket ligger runt 0,5-1,5 bar.
  • Försäkra dig om att systemet är avluftat.
  • Som sista åtgärd kan du prova att slå av och på pannan.
  • Ingen förbättring?

Mycket pga. Boverkets hårdare byggregler har effektiviteten på den nya generationens frånluftsvärmepumpar ökat markant. Detta gäller då framförallt de pumpar som tagits fram de senaste åren. Är frånluftsvärmepumpen godkänd för Boverkets senaste byggregler så är den med största sannolikhet också den effektivaste pumpen från den tillverkaren. Även äldre modeller finns kvar i sortimentet, så det gäller att vara uppmärksam på vilken man väljer.

Några enkla åtgärder du kan göra innan du kontaktar oss.

  • Är elpatronen blockerad i någon inställning?
  • Kontrollera att blandningsventilen korrekt inställd.
  • Kontrollera att pumpen är ordentligt avluftad.
  • En omstart kan i vissa fall hjälpa.

Lite ljud från frånluftsvärmepumpen är helt normalt, medan onormalt ljud kan bero på olika orsaker. Nedan kommer vissa förslag att nämnas på vad du kan göra för att minska det onormala ljudet:

Ett visst ljud får man tyvärr stå ut med, fläkt och cirkulationspump snurrar och kompressorn mullrar när den är igång.

Skramlande rör och plåtar ska man inte behöva stå ut med. Dessa ljud kan man få bort helt eller åtminstone minskas kraftigt. Några grundläggande regler för att minimera risken för ljud är följande.

  • Frånluftsvärmepumpen måste stå lodrätt. Pumpen står på 4 st. Justerbara fötter. Genom att skruva på dessa kan man höja och sänka pumpen. I vissa fall kan detta minska ljudet.
  • Inget får vidröra pumpen,det måste alltid finnas en glipa mellan pumpen och omgivande väggar och skåp mm.

Om inget hjälper kontakta oss.

Fyll i och skicka in ett formulär här.

Hur ofta man byter filter beror mycket på hur mycket luft och därmed smutspartiklar som fångas upp av filtret. Detta i sin tur styr hur ofta filtret måste rengöras. Börjar filtret se slitet och trött ut, så byt. Ett bra filter förlänger livet på pumpen och ger en bättre ekonomi.

Behov av ett nytt filter?